Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą

DSC_0704 (2)Danie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • ok. 6 garści kurek
  • 3 średnie białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 200 gram gęstej śmietany 18%
  • 200 gram sera feta
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy

WYKONANIE

Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki.

Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu.

Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200 C.

DSC_0690 (2) DSC_0695 (2) DSC_0711 (2)

 

 

Jedna uwaga do wpisu “Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą

Dodaj komentarz