Danie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- ok. 6 garści kurek
- 3 średnie białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- 200 gram gęstej śmietany 18%
- 200 gram sera feta
- świeżo mielony pieprz
- sól
- olej rzepakowy
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki.
Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu.
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200 C.
Wygląda bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂