Najlepszy sos czosnkowy

Intensywność sosu czosnkowego zależy od nas. Ja zawsze robię sos baaaaaardzo czosnkowy. Nam, naszej rodzinie i znajomym taki właśnie smakuje najbardziej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw grillowanych, zwłaszcza kiełbasy, karkówki oraz grillowanych/pieczonych ziemniaków. Ostrzegamy jednak, że zapach i smak czosnku w tym sosie jest naprawdę intensywny.

SKŁADNIKI

(duża porcja)

  • 300 gram majonezu
  • 200 gram śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • ok. 8 ząbków czosnku – w zależności od ich wielkości i intensywności oraz naszych preferencji
  • sól
  • pieprz
  • chilli w proszku lub posiekane świeże
  • sok wyciśnięty z 1/5 cytryny
  • płaska łyżeczka cukru
  • 3 liście drobno posiekanego szczypiorku lub kilka gałązek posiekanej mięty

WYKONANIE

Mieszamy majonez ze śmietaną. Dodajemy do sosu bardzo drobny posiekany czosnek. Wyciskamy do niego sok z cytryny – sos ma zrobić się trochę rzadszy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, chilli, cukrem. Na koniec dodajemy szczypiorek lub mięte. Sos wraz z upływem czasu przegryza się i staje się coraz bardziej intensywny w smaku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s