Pikantna pasta pomidorowa

Ta pikantna pasta pomidorowa może być używana jako:

  • dip do kebaba, falafela, koft, cevapcici,
  • ketchup,
  • sos do spaghetti,
  • ewentualnie sos do pizzy – choć nie jest to tradycyjna podstawowa receptura.

SKŁADNIKI

  • średnia biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skóry – w kawałkach lub w całości
  • 100 gram koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej lub świeżej posiekanej bazyli
  • łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
  • 1 chilli z pestkami – lub mniej/więcej (w zależności od tolerancji na ostre smaki)
  • kilkanaście kropli tabasco
  • kilkanaście kropli sosu worcester
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Aby podkreślić smak dodatków można wycisnąć do sosu sok z 1/5 cytryny lub dodać łyżeczkę octu balsamicznego. Wówczas wskazane będzie dosłodzenie sosu płaską łyżeczką cukru.

WYKONANIE

Na oliwie podsmażamy cebulę aż się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory, koncentrat. Gotujemy aż sos będzie gęsty, czyli zredukuje się mniej więcej o połowę. W międzyczasie dodajemy wszystkie przyprawy. Sos studzimy a następnie miksujemy żeby powstał dip.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s