Quesadilla

Wystarczy kilka placków tortilli i składniki, które lubimy i w mgnieniu oka możemy przygotować pyszną i sycącą przekąskę.

SKŁADNIKI

  • placki tortilli
  • salami wieprzowe (lub chorizzo)
  • ser gouda (lub manchego)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • jalapeno pokrojone w plastry

WYKONANIE

Ser ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy paprykę w proszku i mieszamy. Salami kroimy w plastry. Na każdym kawałku placka tortilli układamy starty ser, kawałki salami lub chorizzo i jalapeno. Przykładamy z góry drugim plackiem. Dociskamy i kładziemy na patelnię grillową posmarowaną uprzednio bardzo cienką warstwą oleju. Smażymy tortillę z obu stron – aż powstaną rumiane paski, a w środku roztopi się ser, który sklei obydwa placki.

Gdy quesadilla trochę ostygnie kroimy ją na 8 części. To samo robimy z kolejnymi plackami i składnikami.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Quesadilla

  1. Pingback: Nie tylko Sylwester – przekąski Ostrego Kęsa | OstryKęs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s