Sos tatarski

Ten sos tatarski sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole –  jako dodatek do wędlin. To również świetny dodatek do panierowanych: kalmarów, ryb i krewetek.

SKŁADNIKI

(na dużą porcję sosu)

  • 300 gram majonezu
  • 100 gram śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 7 średnich korniszonów
  • 1/3 szklanki posiekanych grzybów z octu
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 mała czerwona papryka z octu
  • 1 łyżka stołowa musztardy z gorczycą
  • kilka posiekanych liści szczypiorku
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
  • gruby plaster cytryny

WYKONANIE

Składniki kroimy w równą, drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy.  Mieszamy majonez z jogurtem i musztardą. Do sosu wyciskamy sok z cytryny. Wrzucamy wszystkie składniki i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Sos jest najlepszy gdy się przegryzie, czyli co najmniej po kilku godzinach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s