Tagliatelle z leśnymi grzybami i tymiankiem, w sosie parmezanowo – cytrynowym

Ten makaron wciąga. Fascynujące jest połączenie smaku parmezanu i cytryny w aksamitnym sosie do makaronu. Robimy go przez cały rok. Poza sezonem grzybowym po prostu nie dodajemy grzybów, wszystko poza tym zostaje bez zmian.

 

SKŁADNIKI

Porcja dla 4 osób:

  • 400 g suchego makaronu tagliatelle
  • 500 g łopatki wieprzowej
  •  kilkanaście prawdzików lub podgrzybków (lub tych i tych grzybów)
  •  3 duże łyżki śmietany 18%
  •  skórka starta z całej cytryny
  •  około 100 gram startego sera Parmezan
  •  garść gałązek świeżego tymianku
  •  1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
  •  sól, pieprz
  •  gałka muszkatołowa – opcjonalnie
  •  olej rzepakowy
  •  oliwa extra virgin
  •  mała główka czosnku

WYKONANIE

Mielimy mięso. Dodajemy całą posiekaną natkę pietruszki, kilka posiekanych gałązek tymianku, ok. 6 posiekanych ząbków czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli mięso ma bardzo mało tłuszczu. Wyrabiamy ręką mięso ze składnikami i odstawiamy.

Obrazek

Wybieramy kilka najładniejszych grzybów i kroimy jest wzdłuż (w całości – noga i kapelusz) w miarę cienkie równe plasterki. Resztę grzybów kroimy w bardzo drobną kostkę.

Wlewamy na patelnię olej rzepakowy. Smażymy kawałki grzybów pokrojonych wzdłuż w cienkie plasterki. Wrzucamy do nich 3 zgniecione ząbki czosnku w łupinkach i 3 gałązki tymianku w całości. Grzyby smażymy aż będą rumiane.

Obrazek

Zdejmujemy z patelni wszystkie składniki. Czosnek i gałązki tymianku odrzucamy, plastry grzybów układamy na ręczniku papierowym. Gotujemy makaron al dente. Z mięsa lepimy małe klopsiki (mniej więcej 24 klopsiki).

Obrazek

Smażymy je na oliwie po grzybach aż będą rumiane. Zdejmujemy klopsiki, dolewamy trochę oleju i smażymy drobno posiekane grzyby. Smażymy je krótko doprawiając solą, dodajemy listki tymianku. Gdy grzyby lekko się zrumienią, wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy śmietanę, większość startego parmezanu i połowę skórki cytryny.  Dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu, sól – jeśli jest taka potrzeba oraz szczyptę startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Ugotowany al dente makaron wyjmujemy z gotującej się wody i przekładamy na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy makaron z sosem. Wykładamy makaron na talerze, na makaronie układamy po 5-6 klopsików oraz usmażone wcześniej plastry grzybów. Każdą porcję posypujemy z wierzchu parmezanem i skórką z cytryny oraz dekorujemy gałązkami tymianku. Makaron można pokropić oliwą extra virgin.

Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s