Szarlotka z bezą

Była chęć na bezę i był kosz pięknych, dorodnych, słodkich, czerwonych jabłek przywiezionych prosto z grójeckich sadów. Powstała szarlotka, której nie zamienimy na żadną inną.

Beza to nie najłatwiejszy kawałek chleba. Przynajmniej na początku. Nasze pierwsze starcie też nie było zbyt udane. Co prawda tarta truskawkowa z bezą była smaczna, ale beza po wbiciu widelca opadała.

Dzisiejsza beza jest chrupiąca z wierzchu, miękka w środku. Wierzch łamie się pod naciskiem widelca niczym kruszący się lód.

SKŁADNIKI

Składniki na dużą blachę, jeżeli robisz mniejszą zrób z połowy:

  • 1 kg maki pszennej tortowej 450
  • 600 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 masło 200 g
  • 1 śmietana 18% 390g
  • 4 jajka
  • 15 średnich jabłek
  • 2 łyżki cynamonu

WYKONANIE

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 250 g cukru, proszek do pieczenia i ¾ masła. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy 4 żółtka, wszystko razem ugniatamy aż powstanie ciasto.

Zagniecione ciasto dzielimy na 4 kulki tej samej wielkości i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie, na której wcześniej, na małym ogniu rozgrzewamy ¼ masła. Dodajemy 50 g cukru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy cynamon i mieszamy. Zdejmujemy z palnika do czasu aż jabłka ostygną.

Dużą blachę do pieczenia wykładamy z każdej strony folią aluminiową.

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy równomiernie na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę (powinniśmy zużyć do tego 2 kulki ciasta).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 º C i wstawiamy ciasto na ok. 8 minut aż lekko się przyrumieni. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Na ciasto nakładamy jabłka i ścieramy kolejne 2 kulki surowego ciasta.

Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika, tym razem na ok. 8 minut. W tym czasie miksujemy białka z 300 gramami cukru do uzyskania masy bezowej. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i nakładamy na nie masę bezowa. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 º C i pieczemy 1 godzinę.

Podajemy szarlotkę – najlepiej -jeszcze lekko ciepłą. Można podać ja z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych i udekorować liśćmi świeżej mięty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poznaj przepis na bezę

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s