Falafel z ciecierzycy

Falafel to świetna alternatywa dla ulicznego kebaba. Sam zrobisz kotlety, doprawisz je, a do tego zrobisz sosy – ostry, czosnkowy, jogurtowo miętowy – takie jak lubisz.

Danie bezmięsne, zdrowe i bardzo sycące. Dobry falafel musi być aromatycznie doprawiony i wilgotny. Aby kotleciki nie były suche do ciecierzycy dodajemy oliwę z oliwek.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 osoby (duże porcje):

  • 0,5 kg ciecierzycy (cieciorki)
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnej tureckiej wędzonej papryki w proszku lub zwykłej czerwonej słodkiej papryki w proszku. Uwaga czarna wędzona papryka jest dosyć słona i lekko pikantna
  • 1 duża posiekana papryczka chilli z pestkami lub 1 łyżeczka papryki ostrej

WYKONANIE

Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją na średnim ogniu, zdejmując co jakiś czas szumowiny. Ciecierzycę gotujemy do miękkości – ok 1h 30 minut*.

W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w pióra. Na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy z listy. Całość podsmażamy i odkładamy do ostygnięcia.

Ciecierzycę przecedzamy i mielimy w maszynce, po czym dodajemy cebulę z przyprawami, 1 jajko, sok z cytryny, oliwę z oliwek, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i znów mieszamy.

Formujemy kulki wielkości piłek pingpongowych, każdą lekko przygniatając. Kulki można obtoczyć w bułce tartej lub ziaerenkach sezamu.

Obrazek

Rozgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż kotleciki będą złociste. Układamy je na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Obrazek

Falafele podajemy w cienkim cieście np. w tortillach, w chlebie pita, z chlebkiem naan. Kotleciki podajemy ze świeżymi warzywami i sosami.

Obrazek

*W wielu przepisach na falafela nie gotuje się ciecierzycy a jedynie ją moczy, odcedza i następnie mieli w maszynce, postępując dalej jak w przepisie. Kwestia smaku i tego jaka konsystencja falefala bardziej nam odpowiada. Ten z surowej cieciorki będzie bardziej grudkowaty. Aby falafele z gotowanej ciecierzy nie rozpadały się przy smażeniu dodajemy jajko i mąkę. Jeśli zdecydujecie się na wersję surową można pominąć dodatek tych 2 składników.

Poznaj przepis na pikantną pastę pomidorową

Poznaj przepis na dip jogurtowo-czosnkowy

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Falafel z ciecierzycy

    • Ooo, dopiero odczytałam komunikat! Mam nadzieję, że falafel party udane. Czy jeszcze trwa?:) Wkrótce pojawi się też przepis na Wasze ulubione wakacyjne cevapcici 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s