Spaghetti aglio olio peperoncino

To danie jest tak banalne, że aż ryzykowne. Po pierwsze głupio byłoby zrobić źle tak łatwe danie. Po drugie – takie proste receptury zawsze budzą mój lęk o brak SMAKU.

Ale ten makaron to pyszny klasyk.

Aglio – czosnek. Olio – oliwa. Peperonciono – papryczka Peperonciono.

Alio olio peperoncino robione przeze mnie jest intensywne w smaku – bardzo czosnkowy, pikantny i mocno parmezanowy. Być może Włosi robią łagodniejszą wersję ale my lubimy właśnie taką jak ta, na którą właśnie podajemy przepis.

SKŁADNIKI

Porcja dla 4 osób:

  • 400 gram makaronu spaghetti
  • 1-3 papryczki peperonciono posiekane wraz z pestkami – ilość zależy od wielkości papryczek 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 1/3szklanki oliwy extra virgin
  • 50 gram startego parmezanu
  • 1/3 posiekanego pęczka natki pietruszki

WYKONANIE

Na patelni, na oliwie, przez chwilę podsmażamy czosnek, peperonciono i natkę pietruszki. Prosto z garnka wyjmujemy makaron ugotowany al dente i przekładamy go prosto na patelnię. Mieszamy makaron z oliwą, dodając starty parmezan i świeżo mielony pieprz. Na talerzach możemy lekko posolić i pokropić oliwą z oliwek.

Gotowe!

alio olio (4)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s