Pizza z chorizo i rukolą

Pizza, pizzunia…

Jedno danie i morze możliwości. Również wiele możliwości uczynienia dania niejadalnym.

Wydawałoby się, że we Włoszech każda pizza będzie perfekcyjna. Tymczasem, tak jak w Polsce możemy dostać schabowego z kością ze świeżego mięsa, smażonego na smalcu; jak i zbitego na papier „schabowego” w grubej panierce ociekającej starym tłuszczem … tak we Włoszech możemy dostać w restauracji pizzę, na widok, której Magda Gessler – w najlepszym wypadku – skarciłaby kucharza surowym spojrzeniem.

Dawno temu w miejscowej restauracji w San Marzano dostałam pizzę, która przeciekała (dosłownie!) między palcami – razem z tłustym serem. Pomyślałam wtedy, że widocznie tak powinno być, że to jest naprawdę cienka włoska pizza. Ale wtedy mało wiedziałam o tym daniu.

Dziś robimy pizzę bardzo często. Nie zamawiamy już przez telefon, bo zrobienie domowej zajmuje tyle samo czasu, co czekanie na dostawę w weekend. Najdłużej trwa wyrośnięcie ciasta, ale wystarczy dać mu ok. 30 minut.

Ciasto naszej ulubionej pizzy, po upieczeniu:

  • jest bardzo cienkie,
  • nie jest zbyt miękkie – kawałek pizzy powinien dać trzymać się w dłoni, nie łamać się, nie ściekać – ser nie może zsuwać się z pizzy gdy weźmiemy kawałek w dłoń,
  • nie jest zbyt twarde – musi być jednak wystarczająco upieczone i aromatyczne.

Najczęstsze grzeszki gotujących i jedzących pizzę – według Ostrego Kęsa:

  • polewanie pizzy ketchupem, majonezem lub innymi chemicznymi sosami. Pizzę możemy polewać oliwą z oliwek, lub przygotowaną samodzielnie, smakową oliwą z oliwek np. z dodatkiem świeżego rozmarynu, czosnku, chilli, świeżej bazylii,
  • bardzo gruby mączny spód,
  • zbyt wiele składników na pizzy. Pamiętajmy – we włoskiej kuchni: im mniej tym więcej!
  • jedzenie pizzy nożem i widelcem. Włoska uczta to spotkania przy stole z rodziną i przyjaciółmi, swobodna atmosfera, zabawa, wino i śpiew. Nie ma tu miejsca na sztywne konwenanse.

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g mąki do podsypania
  • 250 ml ciepłej wody
  • 10g drożdży mokrych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier

Sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 puszki pomidorów
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • mozarella
  • salami
  • jalapeno
  • rukola
  • pokrojone na połówki zielone oliwki

WYKONANIE

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos.

Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku.

Sos:

Do lekko rozgrzanego rondla wlewamy oliwę i drobno posiekany czosnek, podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i redukujemy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy oregano i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie pizzy:

Ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie, na grubość 5 milimetrów. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia – jeżeli robimy na blasze, na łopatkę – jeżeli na kamieniu. Na cieście rozprowadzamy sos, układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno, oliwki. Lekko skrapiamy pizzę oliwią z oliwek, posypujemy suszonym oregano  i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (blacha); 6-7 minut (kamień). Pizza nie powinna być zupełnie biała bo może okazać się niedopieczona, ale nie może też być zbyt rumiana bo może przez to być za twarda.

Upieczoną pizzę posypujemy świeżą rukolą. Podajemy z oliwą z oliwek.

Obrazek

Ta pizza jest aromatyczna, świeża, lekko pikantna, ale dokładnie tak jak lubisz bo sam zdecydujesz ile jalapeno dodasz. Oprócz oliwy, gotową pizzę można pokropić tabasco.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pizza z chorizo i rukolą

  1. Pingback: Nie tylko Sylwester – przekąski Ostrego Kęsa | OstryKęs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s