Szczypta Meksyku: domowe frytki z wołowiną, chilli i cheddarem

To coś naprawdę mocnego. Danie przy, którym spoci się największy nawet twardziel. Każdy wielbiciel ostrych smaków pokocha domowe frytki z mięsem, chilli i cheddarem. Meksykańskie klimaty lubimy najbardziej, ale ostrzegamy to naprawdę piekielne danie! I kaloryczne. Nasyci i rozgrzeje w chłodny dzień. Uszczęśliwi kolorami i potężną dawką chilli.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 osoby:

Frytki:

  • 800 gram ziemniaków
  • olej słonecznikowy

Mięso:

  • 300 gram mielonej wołowiny np. pręga, antrykot
  • 200 gram mielonej łopatki wieprzowej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka stołowa czerwonej słodkiej papryki
  • 3 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 1/3 surowej papryczki chilli habanero wraz z pestkami – Uwaga! Ilość papryczki zależy od jej rodzaju i wielkości. Jeśli nie chcemy by danie było bardzo ostre odrzucamy pestki. Z chilli postępujemy ostrożnie, lepiej dodać jej jeszcze później jeśli danie okaże się za mało ostre
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka meksykańskiej przyprawy do burrito – opcjonalnie
  • 300 gram startego sera np. cheddara
  • 4 łyżki stołowe kwaśnej gęstej śmietany
  • natka pietruszki

WYKONANIE

Frytki: Frytki smażymy partiami w małym rondelku w głębokim oleju. Wyjmujemy kiedy jeszcze są lekko twardawe i blade. Frytki układamy na ręczniku papierowym i odsączamy w tłuszczu. Ponownie wrzucamy je do bardzo rozgrzanego oleju. Smażymy krótko ale dotąd aż lekko się zrumienią. Wyjmujemy na ręcznik papierowy solimy.

Mięso: przez moment podsmażamy na oleju czosnek, od razu dodajemy cale mięso i chwilę smażymy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, chilli, cayenne, przyprawę meksykańską. Smażymy aż mięso nie będzie surowe, mieszamy próbujemy i doprawiamy do smaku, jeśli czegoś jeszcze brakuje. Pamiętajmy, że chilli będzie nabierać mocy podczas smażenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilę smażymy.

Przygotowujemy cztery paczuszki z foli aluminiowej i papieru do pieczenia. Na folii układamy takiej samej wielkości kawałek papieru i rękoma formujemy miski. Do każdej wkładamy frytki, na nie kładziemy mięso, po wierzchu posypujemy startym serem. Wkładamy 4 porcje do nagrzanego do 180 C piekarnika, na blachę wyłożoną papierem. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Wyjmujemy paczuszki na talerze. Każdą porcję posypujemy świeżą natką pietruszki. Na każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany, która pomoże złagodzić ostrość dania. Śmietanę posypujemy czerwoną papryką w proszku.

Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s