Sushi maki

SushiTak jak w smaku tajskiej zupy kokosowej, w sushi jest coś co wciąga do końca. Połączenie smaku sprasowanych glonów nori, marynowanego imbiru, sosu sojowego, wasabi i świeżego surowego łososia czy tuńczyka daje podniebieniu i zmysłom satysfakcję na długi czas.

Jeśli nigdy nie jadłeś sushi – spróbuj koniecznie! Sashimi, czyli kawałki surowej ryby, my lubimy niezmiernie, ale jeśli nie jesteś miłośnikiem surowych ryb lub jeszcze nie wiesz, że nim jesteś, zacznij od maków – z łososiem, pastą z tuńczyka, paluszkami z surimi. Jeśli naprawdę boisz się surowej ryby – na początek wypróbuj maki z pieczonym łososiem, krewetką w tempurze, z warzywami – japońską żółtą rzodkwią, awokado, ogórkiem.

Sushi w restauracjach jest drogie, a przyrządzenie go w domu naprawdę jest łatwe. Tak samo jak kupienie składników, nawet tych bardziej nietypowych. Potrzebna będzie też słomiana „matka” do zwijania ryżu.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 osoby:

  • 300-400 gram ryżu do sushi
  • 4 łyżki zaprawy octowej do ryżu – używamy gotowej zaprawy „zu” lub przygotowujemy ją sami
  • 5 płatków suszonych glonów nori
  • Sos sojowy
  • Wasabi (chrzan japoński)
  • Marynowane płatki imbiru
  • ok. 400 gram fileta surowego łososia
  • Puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • Opakowanie 250 gram paluszków krabowych (surimi)
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 2 średnie lub 1 duży zielony ogórek
  • Dojrzałe awokado

WYKONANIE

Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (sposoby przygotowania ryżów do sushi różnią się od siebie). Ryż najlepiej gotować w garnku z grubym dnem.

Zaprawa octowa do ryżu: mieszamy w szklance 4 łyżki octu ryżowego, czubatą łyżeczkę cukru, szczyptę soli lub pół łyżeczki sosu sojowego.

Ugotowany ryż przekłady w duże naczynie, najlepiej drewniane. Najlepiej w chłodnym miejscu mieszamy delikatnie ryż z zaprawą octowa – dolewając ją stopniowo. Odstawiamy ryż do ostudzenia.

20131116_171432

Przygotowujemy wszystkie składniki. Awokado kroimy na cienkie kawałki, szczypiorek myjemy i pozostawiamy całe łodygi. Ogórka kroimy na cienkie kawałki odcinając pestki.

20131116_173157 20131116_173201Pasta jajeczna: ugotowane jajka razem rozdrabniamy widelcem, dodajemy 1,5 łyżki majonezu i mieszamy.

Pasta tuńczykowa: tuńczyka odsączamy z oleju. W miseczce mieszamy razem z 1,5 łyżki majonezem.

20131116_173223Na słomianej „matce” do zwijania ryżu układamy płatek nori. Na każdy płatek nakładamy ostudzony ryż. Ryż rozprowadzamy na ¾ wysokości płatka nori, pomagając sobie palcami przy rozprowadzaniu. Warstwa ryżu powinna być równa, niezbyt gruba i lekko ubita. Rozprowadzanie ryżu ułatwi nam regularne zwilżanie palców dłoni zimną wodą.

20131116_174654IMG_3978Na środku ryżu, na całej długości, układamy składniki, np. surowego łososia, obok świeży ogórek i łodygi szczypiorku.

IMG_3980Rolujemy sushi, w  ten sposób, że podwijamy wypełnione składnikami nori pod spód, jednocześnie rolując przy użyciu słomianej „matki”. Odkładamy kolejne zrolowane sushi na deskę lub duży talerz. Układamy rolki zlepieniem do dołu.

IMG_3981IMG_3982IMG_3984IMG_4002Gdy przygotujemy wszystkie rolki, zaczynamy krojenie. Przygotowujemy deskę do krojenia, kubek z zimną wodą i nóż. Dobrze mieć specjalny cienki nóż do krojenia sushi, ale może też być zwykły ostry nóż kuchenny. Każdą rolkę kroimy na równe 7-8 kawałków.

IMG_4003

IMG_4015Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanymi płatkami imbiru. Wasabi można dodawać do środka sushi, jako jeden ze składników. Smarujemy wówczas ryż (pasek o szerokości 0,5 cm) cienką warstwą wasabi, pamiętając jak bardzo ostry jest to chrzan. Możemy też dodać wasabi do sosu sojowego, w którym maczamy nasze maki. Płatki imbiru kładziemy na wierzch maków lub przegryzamy pomiędzy kolejnymi makami.

IMG_4011

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Sushi maki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s