Kuchnia turecka – warsztaty z Kurtem Schellerem

Na warsztatach z Kurtem Schellerem w Akademii Przedsiębiorczości Makro zebrali się ludzie dla których gotowanie to czysta przyjemność. Trochę wina, dobre jedzenie, wspaniali prowadzący – i wszyscy czują się jak w domu.

Tym razem tematem przewodnim spotkania była kuchnia turecka. I choć spodziewałam się baraniny, jagnięciny lub wołowiny i byłam żądna aromatycznego mięsa, to nie wyszłam rozczarowana. Nie po takich krewetkach jakie miałam przyjemność jeść.

Urzekła mnie też zupa z soczewicy ponieważ zawierała to co lubię – garam masala i pastę curry. Zawszę gdy czuję smak pasty curry przypomina mi się jak bardzo lubię tajską zupę kokosową. Takiej zupy z soczewicy nigdy wcześniej nie jadałam. Jest smaczna, sycąca i rozgrzewająca – w sam raz na zimę.

Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że warsztaty kulinarne to jedna z najlepszych opcji na spędzenie soboty. Każdemu kto nie miał okazji gotować z Kurtem Schellerem – szczerze polecam. To osoba równie sympatyczna jak profesjonalna, do tego z poczuciem humoru.

Pobudka o 6.30 = 3 godziny snu. Trzy posiłki i deser = + 2000 tysiące kalorii. Doznania smakowe, wspaniała atmosfera, nowe przepisy i nowe znajomości – BEZCENNE.

Kilka zdjęć…

Godzina 9.30. W drodze na warsztaty mijam restaurację, która oferuje mi Polskę i Turcję w jednym.

20131123_093234

Jeszcze tu pusto.

20131123_095820

Gdy otwieram lodówkę – uśmiecham się do siebie.

20131123_095800

Będzie zabawa będzie się działo.

20131123_095808

Na przystawkę: Pomidory faszerowane kozim serem, sałata z winegretem, krewetki.

Pomidora sparzamy – wycinamy szypułkę, nacinamy wierzch na krzyż i wkładamy do wrzątku. Po kilku minutach gdy skóra sama odchodzi zdejmujemy ją z pomidora. Odkrajamy czubek pomidora (ok. 2 cm) i wydrążamy cały miąższ.

Do blendera wrzucamy ser kozi, dodajemy śmietankę 36%, ząbek czosnku, sól, pieprz. Dorzucamy posiekany szczypiorek, mieszamy łyżką. Do połowy wysokości pomidora nakładamy ser, układamy warstwę czarnych oliwek pokrojonych w plasterki. Na oliwkach rozprowadzamy drugą warstwę koziego sera. Faszerowanego pomidora zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.

Robimy winegret: ocet balsamiczny, posiekana szalotka, posiekany czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, brązowy cukier. Powoli dolewamy oliwę z oliwek jednocześnie ubijając sos trzepaczką aż zgęstnieje i stanie się aksamitny.

Obieramy krewetki. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chilli. Wrzucamy krewetki – solimy i pieprzymy. Gdy odwrócimy je na drugą stronę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.

20131123_104828

20131123_105854 20131123_105456

Zdejmujemy krewetki układamy je na sałacie polanej winegretem, obok układamy przeciętego na pół faszerowanego pomidora.

20131123_110826

Zupa z czerwonej soczewicy

Czerwoną soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Na patelni smażymy na oliwie ziarna gorczycy. Przykrywamy by ziarna nie strzelały. Po chwili dodajemy posiekaną szalotkę, garam masala, pastę curry, sól, pieprz. Mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, gotujemy. Zawartość patelni przelewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Dekorujemy pokrojonym w kostkę pomidorem i posiekaną świeżą kolendrą.

20131123_121612

Zapiekany bakłażan z mozzarellą, pomidorami i parmezanem. Pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim

Pierś z kurczaka kroimy w centymetrową kostkę. Marynujemy w oliwie, soli, pieprzu i świeżym tymianku. Smażymy na oliwie. Zalewamy białym wytrawnym winem, redukujemy. Zdejmujemy z patelni, studzimy.

Selera naciowego kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Tak samo marchewkę, szalotkę i czosnek. W rondelku na oliwie smażymy selera, marchewkę, cebulę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy czosnek i puszkę pomidorów pelati. Gotujemy aż sos trochę się zredukuje.

Bakłażana kroimy w centymetrowe plastry. Solimy każdy plaster i odkładamy na papierowy ręcznik. Bakłażana smażymy na oliwie.

W małej miseczce układamy warstwę sosu pomidorowego. Na nim układamy plastry bakłażana i mozzarelli – na zmianę.

20131123_125418

Obficie posypujemy po wierzchu startym parmezanem.

20131123_125454

Wstawiamy do piekarnika aż sery się rozpuszczą i zrumienią.

Na połówce prostokąta z ciasta francuskiego układamy kawałki kurczaka. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Składamy wolną część ciasta – by powstał mniejszy prostokąt zamykający mięso w środku ciasta. Z wierzchu smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika aż ciasto urośnie i się zrumieni. W kieszonce z ciasta francuskiego kryją się aromatyczne, lekko zrumienione kawałki kurczaka.

20131123_132744

Deser

20131123_135455

Pyszne wilgotne ciasto z kwaśnym jogurtem i dziełami Piotra.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Kuchnia turecka – warsztaty z Kurtem Schellerem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s