Tarta jabłkowa z cynamonem

Kochamy jabłka i cynamon. Święta tuż tuż, a tarta jabłkowa wspaniale nada się na tę okazję. Lody śmietankowe z ciepłą tartą, gorąca herbata, kolędy … i można zatopić się w świątecznym klimacie.

SKŁADNIKI

  •  350g mąki pszennej Tortowej 450
  •  1 masło o temperaturze pokojowej
  •  4 łyżki cukru
  •  2 łyżki masła
  •  0,5 łyżeczki cynamonu

Masa do polania owoców:

  •  2 żółtka
  •  3 łyżeczki cukru pudru
  •  1 śmietanka 30 %
  •  Jabłka średnie 6 sztuk

WYKONANIE

Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy cukier. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na grubość ok 1 centymetra. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180ºC . Układamy ciasto w formie i pieczemy ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiane. Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło. Kiedy masło nabierze temperatury dodajemy  jabłka i podsmażamy aż staną się lekko miękkie. Dodajmy jedną łyżeczkę cukru i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim jabłka. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 12-15 minut. Ozdabiamy tartę posypując ją przez sitko cukrem pudrem 🙂 Smacznego 🙂

tarta jablkowa 1

tarta jablkowa 2

I podajemy 🙂

tarta jablkowa 3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s