Tarta malinowa

DSC_0218 (2) Pewnego letniego dnia byliśmy z Kasią na targu i zobaczyliśmy piękne świeże maliny, które sprzedawał starszy pan. Sprzedawca przekonywał, że owoce były zbierane tego dnia rano, są słodkie i idealnie nadają się na ciasto. Od razu poszliśmy po mąkę, świeże jaja i masło, a potem powstał ten przepis.

SKŁADNIKI

Ciasto spód :

  • 350g mąki pszennej Tortowej 450
  •  1 masło o temperaturze pokojowej
  •  4 łyżki cukru

Masa do polania owoców:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 kubki malin

WYKONANIE

Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy cukier. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na grubość ok 1 centymetra. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180ºC . Układamy ciasto w formie i pieczemy ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut.

Ozdabiamy ciasto listkami mięty.

DSC_0227 (2) DSC_0254 (2) DSC_0243

Reklamy

8 uwag do wpisu “Tarta malinowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s