Turecki chlebek

W swoje 30 imieniny zrobiłam pierwszy chleb. Był to chlebek turecki. Nie przykładałam się wcale, a wyszedł „najlepiej”!

SKŁADNIKI

  • 800 gram mąki pszennej
  • 10 gram mokrych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1/2 szklanki lekko ciepłej wody
  • ok. 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Smarowanie

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki

  • zielone chilli marynowane lub jalapeno
  • czarnuszka
  • czerwone chilli marynowane
  • sól morska

WYKONANIE

W misce mieszamy mąkę, drożdże, wodę, mleko, sól, cukier. Wyrabiamy ciasto na gładką, jędrną masę. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na ok. 1 h (ciasto powinno podwoić objętość dwukrotnie).

Na blasze do pieczenia układamy papier do pieczenia, który smarujemy bardzo niewielką ilością oliwy. Na blasze układamy cienki placek ciasta (ręcznie ukształtowany). Ponownie przykrywamy go ścierką i czekamy około pół godziny.

20131125_200641

Na koniec smarujemy placek jajkiem wymieszanym z oliwą. Chlebek możemy posypać sezamem, czarnuszką, świeżym chilli i solą morską.

IMG_4070

Pieczemy go w piekarniku w 180ºC, aż do zrumienienia.

IMG_4081

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s