Śledź w śmietanie

Prosta, wszystkim znana przekąska. Czasem rano na śniadanie, czasem wieczorem do kieliszka zimnej wódki.

SKŁADNIKI

(na 3 porcje)

  • 6 płatów śledzia w oleju (lub w oleju, a wcześniej trzymany w zalewie octowej)
  • 1 mała szklista cebula
  • małe jabłko
  • 6 dużych czubatek łyżek stołowych gęstej śmietany 18%
  • 2 centymetrowy plaster cytryny
  • łyżeczka cukru
  • posiekany koperek

WYKONANIE

Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W taką samą kosteczkę kroimy cebulę. Wrzucamy do miski. Dodajemy śmietanę, sok wyciśnięty z cytryny, cukier, świeżo zmielony pieprz.

 Na talerzach układamy po 2 płaty śledzia, na śledziu układamy pierzynkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Podajemy z posmarowanym masłem chlebem razowym.

1 (4) 2a (3)

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Śledź w śmietanie

  1. Pyszny śledzik, czuć że święta coraz bliżej, ja właśnie zrobiłam po cygańsku (wg,kuchni lidla,), z ogórkiem, cebulą, porem, musztardą i ketchupem, pycha 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s