Beza

Żeby osłodzić sobie zimowe chwile, pieczemy bezy, a potem siedzimy pod cieplutkim kocem, pijemy herbatę lub kawę i wtedy jest cudownie.

Beza

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150 ºC

Oddzielamy białka od żółtek uważając żeby żółtko się nie rozlało.

Do miski wlewamy białka, dodajemy szklankę cukru i miskujemy do uzyskania jednolitej, błyszczącej, słodkiej masy.

Pod mikserem będzie nam się wydawała miękka i rzadka, lecz jeżeli dotkniemy palcem będzie idealna.

20131205_180546 20131205_195503

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i porcjami nakładamy masę. Zostawiając ok. cztery centymetry przerwy od jednej do drugiej,

Żeby się nie skleiły. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 do 55 minut.

Niektórzy dodają również jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, lecz ja jej nie preferuje.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s