Tajska zupa kokosowa z krewetkami

To jedna z naszych ulubionych zup. Do jej przygotowania potrzeba wielu specjalnych składników. Nigdy nie zrobiliśmy tej zupy drugi raz tak saom. Za każdym razem dodatki i ich proporcje są inne. Nie sposób byłoby ich dokadnie zapamiętać. Raz mamy grzyby shitake, innym razem tylko mun. Jak mamy pastę do tom kha gai to ją dajemy, jak nam się akurat skończy to dajemy te składniki oddzielnie – czerwoną pastę curry, trawę cytrynową, sos rybny, chilli, limonkę itd. Jeśli mamy liście kafir to możemy je dodać, ale w zupełności wystarczy kwaśny smak jaki daje cytryna, limonka czy trawa cytrynowa.

IMG_4120

Ta zupa jest bardzo „na smak”. Jeśli lubimy chilli – nie żałujmy go, zupa ma być bardzo ostra. Ma być też kwaśna. Do zupy wyciskamy sok z cytryny i ścieramy skórkę z limonki. Kwaśny smak równoważymy brązowym cukrem. Uwaga: nie wrzucajmy cytryny ze skórą do zupy ponieważ pod wpływem gorąca nada zupie niepożądany gorzki smak.

IMG_4106

(na powyższej fotografii znajdują się także składniki na kurczaka kung bao – przepis wkrótce na blogu)

SKŁADNIKI

(porcja na 6 osób)

  • kilkanaście mrożonych krewetek obranych z łupinek
  • 300-400 gram fileta z surowego łososia
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • kilka gałązek sczypiorku
  • 2 średnie białe cebule
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • ok. 1o pomidorków koktajlowych
  • 5 pieczarek pokrojonych w plastry
  • 6 grzybów mun, zalanych wodą i pokrojonych w cienkie paski
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej pokrojone ukośnie na 2 centymetrowe kawałki
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • pasta tom kha
  • pasta red curry
  • papryczka chilli z pestkami
  • kilka liści kafir
  • 1 marynowna kapusta pak choi pokrojna w paski
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • ocet ryżowy
  • brązowy cukier
  • kurkuma w proszku
  • łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

WYKONANIE

W wysokim garnku podgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, kurkumę, plastry imbiru, chilli i zmiażdżone nasiona kolendry.

IMG_4108

Wlewamy bulion.

IMG_4116

Dodajemy pozostałe przyprawy, obie pasty, wszystkie sosy, wyciśniety sok z cytryny, trawę cytrynową, cukier. Dodajemy grzyby – pieczarki, mun, schitake lub inne azjatyckie grzyby, na które akurat mamy ochotę.

IMG_4124 IMG_4129 IMG_4134

Dolewamy mleko kokosowe. Doprawiamy zupę. Ma być mocno pikanta i kwaśna, ale też słodkawa. Dodajemy liście kafir (jeśli mamy). My w tym momencie dodaliśmy także pokrojone liście kwaśnej marynowanej kapusty pak choi.

IMG_4132

IMG_4135

Dodajemy pokrojonego na kawałki łososia i gotujemy w zupie kilka minut.

IMG_4114

Na sam koniec wrzucamy kewetki i gotujemy we wrzącej zupie ok. 2 minuty. Możemy dodać posiekaną swiężą kolendrę lub szczypiorek. Dodajemy pomidorki koktajlowe.

IMG_4115

IMG_4130

IMG_4162 IMG_4154

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s