Kopytka, gnocchi, kluski śląskie i inne…

 

Po podróży do Włoch, gdzie jedliśmy przepyszne gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą, postanowiliśmy zrobić je w domu i zdradzić Wam przepis. Gnocchi to kopytka, kluski śląskie, lecz troszkę w innym kształcie. Te pyszne kluseczki robi się bardzo prosto a ich kształt zależy tylko od naszej wyobraźni.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków ugotowanych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepsze są ziemniaki z poprzedniego dnia). Ziemniaki mielimy w maszynce bezpośrednio nad miską.20131214_145145 Solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, olej, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.20131214_150358 Całość zagniatamy i formujemy kuleczki wielkości piłek do tenisa. Następnie  posypujemy mąką ziemniaczaną i formujemy ulubione kształty.20131214_151843 20131214_162436_LLS20131214_154954i Gotujemy w osolonej wodzie z olejem aż kluseczki wypłyną.20131214_155100

Rada:

Jeżeli nie podajemy kluseczek od razu ostudźmy je w misce z bardzo zimną wodą.20131214_162649_LLS Po wystudzeniu przełóżmy do oddzielnej miski i nalejmy 2 łyżki oleju, wymieszajmy je z olejem żeby kluseczki się nie posklejały.20131214_162711_LLS

20131214_161217_LLS

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s