Muffinki z dżemem truskawkowym i bezą

Te muffinki powstały z tęsknoty za latem i świeżymi owocami.

Składniki:

  • 7 łyżek mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (żółtka oddzielnie i białka oddzielnie)
  • 250 mil mleka

 

WYKONANIE

Rozgrzewamy piekarnik do 180° C z termoobiegiem.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy. W tym czasie ubijamy białka na sztywno i dodajemy porcjami do ciasta, delikatnie mieszamy żeby nie zbić piany.20131205_173027 Nakładamy do silikonowych foremek, zostawiając centymetr wolnego miejsca od góry. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.20131205_173932Po upieczeniu wyjmujemy blachę i nakładamy dżem truskawkowy.20131205_180455

20131205_180525

Jeżeli chcesz zrobić muffinki z bezą sprawdź nasz przepis na bezę.20131205_18113220131205_19210720131205_190945

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s