Puszysty krem z kopru włoskiego (fenkułu) z grillowanym kurczakiem

Idealna na zimę, pyszna i rozgrzewająca. Zrób ja na świąteczny obiad a zaskoczysz swoją rodzinę.

Składniki:

  • 2 bulwy fenkułu
  • 1 bulwa selera
  • Bulion drobiowy 1,5 litra
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka kminku

Kurczak:

  • 1 pierś kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC góra, dół.

Fenkuł myjemy i kroimy w kostkę.20131126_165755Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią fenkuł. Pieczemy do czasu aż koper zacznie się podpiekać i nabierze lekko złotego koloru.20131126_173141 W czasie pieczenia obieramy seler i kroimy w kostkę lub slajsy.20131126_165801 Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy jedna łyżeczkę kminku, podsmażamy go i dodajemy seler.20131126_173114 Całość podsmażamy do złocistego koloru. Po czym dodajemy go do garnka. Wyjmujemy podpieczony koper, który dodajemy do selera.20131126_173442 Całość zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut na małym ogniu.20131126_173743 Dodajemy śmietanę i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Blendujemy zupę20131126_180128 i przecieramy przez sito.20131126_180303

Kurczak wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC termoobieg.

Piersi myjemy i oczyszczamy z białych błonek. Kroimy na pól po czym znów na pół w zdłóż. Solimy i pieprzymy z obu stron, nacieramy oliwą, odstawiamy na ok 10 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową. Piersi grillujemy z obu stron po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy osiem minut.20131126_181532 Zupę podgrzewamy i nalewamy do miseczek. Porcję kurczaka kroimy w grubsze plastry i dodajemy do zupy. Całość podajemy polewając oliwa z oliwek.20131126_182534

Dodaj komentarz