Idealna na zimę, pyszna i rozgrzewająca. Zrób ja na świąteczny obiad a zaskoczysz swoją rodzinę.
Składniki:
- 2 bulwy fenkułu
- 1 bulwa selera
- Bulion drobiowy 1,5 litra
- 2 łyżki śmietany 18%
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka kminku
Kurczak:
- 1 pierś kurczaka
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC góra, dół.
Fenkuł myjemy i kroimy w kostkę.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią fenkuł. Pieczemy do czasu aż koper zacznie się podpiekać i nabierze lekko złotego koloru. W czasie pieczenia obieramy seler i kroimy w kostkę lub slajsy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy jedna łyżeczkę kminku, podsmażamy go i dodajemy seler. Całość podsmażamy do złocistego koloru. Po czym dodajemy go do garnka. Wyjmujemy podpieczony koper, który dodajemy do selera. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Blendujemy zupę i przecieramy przez sito.
Kurczak wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC termoobieg.
Piersi myjemy i oczyszczamy z białych błonek. Kroimy na pól po czym znów na pół w zdłóż. Solimy i pieprzymy z obu stron, nacieramy oliwą, odstawiamy na ok 10 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową. Piersi grillujemy z obu stron po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy osiem minut. Zupę podgrzewamy i nalewamy do miseczek. Porcję kurczaka kroimy w grubsze plastry i dodajemy do zupy. Całość podajemy polewając oliwa z oliwek.