Soczysta karkówka z małymi pieczarkami

Karkówka rządzi nie tylko na grillu. Soczysta, mięciutka, aromatyczna. Miękka dzięki co najmniej całonocnemu leżakowaniu w oliwie i długiemu duszeniu, aromatyczna dzięki cebuli, ziołom i czosnkowi.

20131214_181116_LLS

SKŁADNIKI

(porcja dla 4 osób)

  • 4 plastry karkówki
  • 2 duże cebule
  • 4 garście bardzo małych pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie

WYKONANIE

Każdy plaster karkówki posypujemy pieprzem, solą, majerankiem, ziołami. Układamy warstwowo w misce, przekładając kolejne warstwy cebulą pokrojoną w plastry i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Całość zalewamy oliwą tak by przykryć mięso.

20131214_145247_LLS

Zaklejamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy mięso w chłodnym miejscu co najmniej na noc.

Wyjmujemy kawałki mięsa z marynaty (pozostawiając cebulę w misce) i smażymy je na części oleju z marynaty.

20131214_163240_LLS

Smażymy mięso na rumiano.

20131214_163705

Następnie dodajemy więcej oleju z marynaty, cebulę i pieczarki.

20131214_164700

Dodajemy pieprz i sól. Przykrywamy pokrywką i długo (ponad godzinę) dusimy na małym ogniu – aż mięso, cebula i pieczarki zmiękną.

Karkówkę podajemy np. z surówką z kapusty pekińskiej i kopytkami.

20131214_181116_LLS 20131214_181232_LLS 20131214_191325

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s