Makaron domowy

Domowy makaron wbrew pozorom robi się łatwo i dosyć szybko. Najwięcej czasu zajmuje odzielanie i rozkładanie pojedyńczych kawałków surowego ciasta na makaron – tak by się nie posklejały. Szybciej będzie jeśli posiadacie maszynkę do wyrobu makaronu.

SKŁADNIKI

  •  0,5 kg mąki pszennej
  • 300 g semoliny
  • 5 jajek
  • Szczypta soli

WYKONANIE

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy semolinę, sól i jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy – musi być dobrze wyrobione. Odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło. Na suchy blat rozsypujemy mąkę i wałkujemy ciasto, powinno mieć ok. dwa milimetry. Posypujemy ciasto mąką, zakładamy jeden koniec na drugi i powtarzamy czynność. Ciasto kroimy w paski na szerokość jaką chcemy uzyskać. Zagotowujemy wodę, solimy i gotujemy makaron al dente.

IMG_0880

IMG_0881IMG_0883IMG_0885

IMG_0887

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Makaron domowy

  1. Pingback: Domowy makaron z kurkami | OstryKęs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s