Kurczak trochę jak Gong Bao

Kurczaka Gong Bao zawsze zamawiamy na Smoczej, w jednej z naszych ulubionych knajp z chińskim jedzeniem. W domu za każdym razem wychodzi nam trochę inaczej – w zależności od tego jakie składniki mamy akurat „na stanie”.

SKŁADNIKI:

  • Pierś kurczaka
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorem
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • Pędy bambusa
  • 3 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sos sojowy
  • Sos ostrygowy
  • Ocet ryżowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • Kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego
  • Orzeszki ziemne nie solone
  • Olej do smażenia

WYKONANIE:

Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

Do małej miski dodajemy jedna łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki sosu sojowego i łyżkę sosu ostrygowego. Całość mieszamy aż mąką rozpuści się w sosach. Polewamy kurczaka marynatą.

Cebulę kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy, marchewki i pędy bambusa kroimy w słupki.

UWAGA! Gdy trzymamy się bardziej ściśle oryginalnego przepisu wówczas nie dodajemy pędów bambusa i marchewki, a świeżego ogórka i świeżą paprykę. Wszystkie warzywa – cebulę, ogórka i paprykę kroimy wówczas w równą kostkę.

Rozgrzewamy woka, wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka.

IMG_4167

Kurczaka zdejmujemy i przekładamy do miski.

Suszone chilli kruszymy i wrzucamy do woka. Dorzucamy pieprz syczuański.

IMG_4169

Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i pędy bambusa. Podsmażamy i dodajemy kurczaka.

IMG_4172

IMG_4174

Naszą potrawę polewamy 2 łyżkami sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego i łyżeczkę cukru i mieszamy. Lekko kruszymy orzeszki ziemne i dodajemy do dania.

IMG_4175

IMG_4177

Całość ozdabiamy posiekanym szczypiorem i podajemy np: z ryżem, lub makaronem z makaronem ryżowym.

IMG_4180

Smacznego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s