Nie tylko Sylwester – przekąski Ostrego Kęsa

IMG_4011

Sylwester, karnawał, czy jakakolwiek impreza (bo przecież nie potrzeba nam specjalnej okazji) wymaga konkretnych zagryzek.

Po Świętach nie mamy ochoty jeść na imprezie majonezowych sałatek, a tym bardziej bigosu. Takie przekąski odciągają od zabawy, zmuszają do zejścia z parkietu na dłużej, przerwania rozmowy. Trzeba usiąść przy stole i na dłużej zająć się jedzeniem. Łatwiej i szybciej przygotujemy małe przekąski „na kęsa lub dwa”.

Uwielbiamy śledzie, ogórki kiszone, tatar, smalec i wiemy jak bardzo dobrze łączą się smakowo z mocnymi trunkami, ale je też odpuszczamy przygotowując imprezy. Takie przystawki nie sprzyjają konwersacji w tańcu. Zostawiamy je raczej na spotkania i mini przyjęcia przy stole.

Nasze propozycje na imprezę:

Oraz propozycje, które pojawią się na blogu:

  • roladki z tortilli wypełnionej wędzonym łososiem lub paluszkami krabowymi, pastą jajeczną, sałatą – alternatywa dla kanapek
  • ciasto francuskie z sosem pomidorowym, mozzarellą, salami, jalapeno, kaparami, czerwoną cebulą
  • wędzone suszone śliwki zawinięte w plastry bekonu i zapieczone w piekarniku
  • focaccia z rozmarynową oliwą z oliwek (focaccię kroimy na kawałki)
  • pomidorki koktajlowe, mini mozzarelle i bazylia na patyczkach do szaszłyków
  • poduszeczki z ciasta francuskiego z pastą sambal oelek, chorizzo i mozzarellą
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s