Sos cumberland

Sos cumberland to bardzo aromatyczny dodatek idealny do tłustych mięsnych dań jak kaczka, czy pasztety. Aby przełamać słodycz sosu można dodać sok i/lub skórkę z cytryny.

SKŁADNIKI:

  • Skórka i sok z 2 pomarańczy
  • Sok z 1/2 cytryny – opcjonalnie
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Żurawina ze słoika cała.

WYKONANIE:

Z pomarańczy ścieramy skórkę bezpośrednio na patelnię, wyciskamy sok, dodajemy cukier i podgrzewamy. Dodajemy miód i żurawinę całość mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Możemy dodać sok z połowy cytryny. Całość redukujemy do powstania gęstszego sosu. Sos ten jest wspaniałym dodatkiem do kaczki i innych pieczonych mięs.

20131226_185944_LLS

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s