Danie na elegancką kolację Sylwestrową: Wyśmienite mule z białym winem i czosnkiem

Wiele osób boi się smaku muli, a jak już go pozna i pokocha to myśli, że ich wykonanie musi być trudne. Jest wręcz przeciwnie. Wystarczą świeże oczyszczone mule, białe wytrawne wino, czosnek, natka pietruszki, oliwa lub masło i mamy przepyszne danie, które w mig przeniesie nas w śródziemnomorskie klimaty.

SKŁADNIKI

(Porcja na 2 osoby)

  • 1 kg muli (mule dokładnie myjemy i czyścimy; odrzucamy te popękane)
  • 150 gram masła
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE

W wysokim garnku podsmażamy cebulę na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy czosnek i podsmażamy go.  Po chwili dodajemy mule. Całość dusimy ok. 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Wlewamy wino, wsypujemy połowę natki pietruszki, dokładnie mieszamy.

mule 1

Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy aż muszle się pootwierają (co jakiś czas potrząsamy garnkiem). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odrzucamy te mule, które się nie otworzyły.

Danie podajemy w głębokich naczyniach, posypujemy pozostałą natką pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny i świeżą bagietką.

mule 2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s