Pizze, mini pizze, mini calzone

20131229_184729_LLS

Dostaliśmy od Świętego Mikołaja kamień do pizzy i teraz nasza pizza już zawsze będzie miała wyśmienite ciasto – prawie jak w naszej ulubionej włoskiej pizzerii!

Pizza, mini pizza to idealne przekąski na imprezę Sylwestrową czy karnawałową. Każdy może złapać za kawałek i bawić się dalej. Można wybrać to co się lubi, bo na każdym kawałku będą inne dodatki.

Z podanych składników wyszły nam 3 duże pizze, 1 mini calzone i 9 mini pizz.

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g mąki do podsypania
  • 250 ml ciepłej wody
  • 10g drożdży mokrych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier

Sos pomidorowy:

  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 puszki pomidorów
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżka octu balsamicznego z Modeny
  • sól
  • pieprz

Sos śmietanowy:

  • 5 dużych łyżek śmietany gęste 18%
  • 3 plastry sera lazur, drobno pokruszone
  • 30 gram sera gouda startego na małych oczkach
  • starta gałka muszkatołowa
  • pieprz świeżo mielony

Dodatki:

  • 250 gram sera mozarella w kawałku do pizzy – startego na tarce na grubych oczkach
  • 400 gram sera gouda – startego na tarce na dużych oczkach
  • 100 gram sera pleśniowego lazur – pokrojonego w cienkie kawałki
  • 100 gram włoskiego sera provolone – pokrojonego w cienkie kawałki
  • 200 gram salami
  • około 150 gram surowego boczku pokrojonego w kostkę albo bekonu w plasterkach
  • jalapeno w plasterkach
  • pokrojone na połówki zielone oliwki
  • cebula biała lub czerwona cienko pokrojona
  • kapary
  • 4 anchois
  • 1 małe surowe jajko

WYKONANIE

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę/kule uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość).

20131229_155358_LLS

Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos.

Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku.

Sos pomidorowy:

Do lekko rozgrzanego rondla wlewamy oliwę i drobno posiekany czosnek, podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i redukujemy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy oregano i odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec sos blenderujemy.

20131229_155135_LLS 20131229_155200_LLS

Sos śmietanowy:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ser lazur rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy i mieszamy.

20131229_183604_LLS

Przygotowanie pizzy:

Ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie, na grubość 5 milimetrów. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia – jeżeli robimy na blasze, na łopatkę – jeżeli na kamieniu.

Nakładamy na pizze sos – biały lub czerwony. Nakładamy łyżkę sosu na środek placka i okrężnymi ruchami rozprowadzamy łyżką aż po brzegi (zostawiając wolne miejsce przy samych brzegach).

20131229_165746_LLS

Na rozprowadzonym sosie układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno, oliwki. Lekko skrapiamy pizzę oliwią z oliwek, posypujemy suszonym oregano  i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (blacha); 6-7 minut (kamień). Pizza nie powinna być zupełnie biała bo może okazać się niedopieczona, ale nie może też być zbyt rumiana bo może przez to być za twarda.

20131229_170208_LLS 20131229_171346_LLS 20131229_172332_LLS 20131229_172410_LLS 20131229_172433_LLS 20131229_174314_LLS 20131229_175621_LLS 20131229_175635_LLS 20131229_181125 20131229_181252_LLS 20131229_181729_LLS 20131229_182129_LLS 20131229_182556_LLS 20131229_184437_LLS 20131229_184501_LLS 20131229_184522_LLS 20131229_184537_LLS 20131229_184546_LLS 20131229_184614_LLS 20131229_184635_LLS 20131229_184729_LLS 20131229_190954_LLS 20131229_195835_LLS 20131229_195901_LLS 20131229_200106_LLS 20131229_200730

Calzone: Na połowę rozwałkowanego placka nakładamy sos i składniki, przykrywamy drugą połówką ciasta i zlepiamy jak pieroga. Pieczemy jak pozostałe pizze. Możemy posmarować jajkiem z wierzchu by było rumiane. Na małym placku możemy rózłożyć farsz na środku, przy dużym – rozłóżmy farsz na połówce.

20131229_181400_LLS 20131229_184941_LLS

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Pizze, mini pizze, mini calzone

  1. Też się załapałam na kamień do pizzy od Mikołaja 😉
    Swój pewnie wypróbuję dopiero w nowym roku, ale Twoje zdjęcia zachęcają, żeby zrobić to już dziś 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s