Sylwestrowych przekąsek ciąg dalszy: Krewetki w wiórkach kokosowych

krewetki

Jeżeli ktoś nie jest jeszcze przekonany do krewetek, to ten przepis powinien przenieść go na jasną stronę mocy. Krewetki w wiórkach kokosowych robimy tak jak w tempurze ale przed włożeniem do rozgrzanego tłuszczu obtaczamy je w kokosowych wiórkach.

SKŁADNIKI
(porcja na 4 osoby)

  • 500 gram mrożonych dużych surowych krewetek
  • 150 gram mąki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki jasnego piwa (lub więcej jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
  • olej
  • 50 gram mąki (do panierowania)
  • sól
  • pieprz

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do miski wsypujemy mąkę. Robimy wgłębienie, do którego wlewamy jajko i piwo. Dokładnie mieszamy do wyrobienia jednolitego ciasta – mniej więcej jak na naleśniki. Dolewamy więcej piwa jeśli będzie taka potrzeba. Do ciasta dodajemy trochę soli i pieprzu.

Na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi wiórki kokosowe, stawiamy obok siebie, razem z miską z ciastem.

W małym rondelku rozgrzewamy olej. Olej musi być bardzo rozgrzany. Gdy włożymy do niego ogonek jednej z krewetek wokół powinny utworzyć się bąbelki.

Każdą krewetkę obtaczamy w mące, następnie w cieście i na koniec w wiórkach kokosowych. Smażymy partiami w gorącym głębokim oleju. Smaży krótko, kilka minut – aż będą rumiane. Wyjmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Krewetki podajemy ciepłe np. z jasnym sosem sojowym lub sosem z sosu sojowego, chilli i brązowego cukru.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s