Grzanki z wątróbką drobiową

IMG_4189

Kanapki mogą być pyszne, zwłaszcza takie na ciepło. Gdy mamy ochotę na konkretną przekąskę a nie chcemy poświęcić dużo czasu na jej przyrządzenie, dobrym rozwiązaniem będzie nasza propozycja. Chrupiące grzanki ze smażoną wątróbką i cebulą – idealne na zimową przekąskę.

SKŁADNIKI

(porcja na 4 kanapki)

  • 250-300 gram wątróbek drobiowych
  • średnia cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • 4 kromki chleba na żytnim zakwasie
  • musztarda francuska
  • świeża natka pietruszki

WYKONANIE

Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błonek i ścięgien, osuszamy. Nie obtaczamy wątróbki w mące ponieważ bez niej wątróbka nie traci na smaku a dzięki temu jest lżejsza.

Na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju smażymy wątróbkę na lekko rumiano. Zdejmujemy ją na talerz, odsączając z tłuszczu. Na oleju po smażeniu wątróbki smażymy cebulę. Cebulę solimy, przykrywamy i dusimy do miękkości. Do cebuli dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę wszystko smażymy.

Grzanki przygotowujemy w tosterze lub piekarniku na rumiano. Każdą smarujemy grubą warstwą musztardy francuskiej. Układamy wątróbkę, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie lekko solimy.

IMG_4185

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Grzanki z wątróbką drobiową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s