Śledzie ze słoika

IMG_4262

Ten przepis na śledzika mam od mojej przyjaciółki, a właściwie jej taty, bo to on go od lat przygotowuje w taki sposób. Śledzie układa się warstwowo w słoiku. Im dłużej poleżą w aromatycznej zalewie, tym będą smaczniejsze. Jednak zwykle nie doczekują do tej świetności, bo znikają błyskawicznie. Najlepiej smakują na kromce dobrego świeżego chleba posmarowanego masłem.

SKŁADNIKI

  • ok. 500 gram filetów śledziowych solonych z zalewy
  • kilka łyżek stołowych majeranku
  • duża główka czosnku albo więcej
  • olej rzepakowy

WYKONANIE

Płaty śledzi myjemy i moczymy przez kilka godzin (lub całą noc) w zimnym mleku lub zimnej wodzie.

Następnie opłukujemy śledzie z mleka i kroimy na równe około 4-5 centymetrowe kawałki.

Przygotowujemy wysokie naczynie np. duży słoik.

Układamy warstwy: śledzie, gruba warstwa wyciśniętego przez praskę czosnku, warstwa majeranku. Powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników. Wlewamy do słoika olej rzepakowy, tak by przykrył wszystkie warstwy.

Z degustacją poczekajmy chociaż kilka dni.

IMG_4257

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s