Mięsne paszteciki z ciasta francuskiego

Oto propozycja na błyskawiczną przekąskę. Mini paszteciki można zrobić ze wszystkim – z pieczarkami; ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami; ze smażoną kapustą i grzybami (jako dodatek do czerwonego barszczu). Smaczne na ciepło jak i zimno.

SKŁADNIKI

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • Około 125 gram zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Olej rzepakowy
  • 1 małe jajko

WYKONANIE

Farsz:

Podsmażamy i podduszamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy mięso i dalej smażymy. Przyprawiamy oregano, paprykami, koncentratem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Studzimy farsz.

Paszteciki:

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach boku około 8-10 cm (w zależności od wymiarów ciasta) – tak by zużyć cały płat.

IMG_4356

Na każdym kawałku ciasta układamy łyżkę farszu. Składamy ciasto tak by powstał trójkąt. Widelcem sklejamy brzegi ciasta. Układamy trójkąty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

IMG_4342 IMG_4350 IMG_4351  IMG_4353

Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy aż będą zrumienione. Po wyjęciu posypujemy paszteciki ostrą papryką.

IMG_4355

Smacznego!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Mięsne paszteciki z ciasta francuskiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s