Pikantno słodki kurczak pieczony

20131103_182120

Najbardziej lubię kurczaka cytrynowego. Ten sposób jednak również jest godny polecenia. Jest to oczywiście całkowita improwizacja, ale bardzo smaczna. Do potrawy konieczna jest przyprawa – papryka Antep Isot, nazywana tureckim czarnym pieprzem. Są to płatki papryki, wolno suszone na słońcu. W smaku słodko – ostra; słonawa. Do nas przyprawa przyjechała z Turcji, ale myślę, że z powodzeniem można zdobyć ją w Polsce, choćby w sklepach internetowych.

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze około 2 kg
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 stołowa czubata łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy Antep Isot
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • Ok. 8 dużych ząbków czosnku
  • 3 średnie cebule
  • Olej słonecznikowy

WYKONANIE

Kurczaka myjemy, czyścimy i suszymy. Polewamy niewielka ilością oleju. Nacieramy posiekanym czosnkiem, papryką słodką, turecką papryką Antep Isot, chilli, oregano. Posypujemy solą, pieprzem. Zostawiamy w chłodnym miejscu do zamarynowania co najmniej na kilka godzin. Przed włożeniem do piekarniku wyjmujemy go z lodówki na tyle wcześniej by zdążył złapać temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Każdą cebulę kroimy na 4 części.

Na blasze układamy papier do pieczenia, na nim zamarynowanego kurczaka i kawałki cebuli. Kurczaka pieczemy 45 min i przekręcamy go na drugą stronę. Pieczemy kolejne 45 minut. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200ºC i pieczemy kurczaka jeszcze około 30-45 minut – aż będzie rumiany, a mięso po wbiciu widelca przy biodrze, będzie bez problemu odchodzić od kości. W międzyczasie przekręcamy kurczaka i polewamy jego piersi powstałym z pieczenia sosem.

Pieczony kurczak cały 20131103_182037 20131103_182055

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s