Burgery wołowo wieprzowe na 2 sposoby

20131231_233514_LLS

Tym razem postawiliśmy na burgery wołowo wieprzowe. Kotlety z dodatkiem wieprzowiny należy wysmażyć. Gdy robimy je z samej wołowiny, stopień wysmażenia to najczęściej medium Mięso wtedy jest i krwiste i wysmażone. Ciężko określić dokładny czas potrzebny na przygotowanie burgerów o różnym stopniu wysmażenia. Zależy on m.in. od grubości burgera czy rodzaju patelni. Można korzystać ze specjalnego termometru kuchennego, który pozwoli nam sprawdzić czy nasze burgery są już gotowe. Można też polegać na intuicji i doświadczeniu. Dodatki to morze możliwości. Dzisiaj przedstawiamy 2 przepyszne burgerowe warianty.

SKŁADNIKI:

(na 8 burgerów)

Burgery:

  • 600 g Karkówki wołowej
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 8 bułek

Dodatki wariant I – Burgery z sosem z whisky

  • 2 średnie cebule
  • 4 listki sałaty lodowej
  • 1 duży pomidor
  • Papryczki jalapeno w kawałkach
  • Miękkie masło

Sos z whisky:

  • 4 stołowe łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka stołowa dobrego gęstego ketchupu
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 25 ml whisky

Dodatki wariant II – Burgery z konfiturą z cebuli

  • 4 listki sałaty lodowej
  • 1 duży pomidor
  • Papryczki jalapeno w kawałkach
  • Miękkie masło

Konfitura z cebuli:

  • 4 średnie cebul czerwone
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki stołowe opakowania dżemu z czarnej porzeczki

 WYKONANIE:

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Mielimy w maszynce do mięsa bezpośrednio do miski. Nie przyprawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (grzanie góra dół). Mięso wkładamy do lodówki.

W tym czasie kroimy cebule w krążki, a pomidory w plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy.

Sos z whisky: rozgrzewamy małą patelnię i wlewamy na nią whisky. Odparowujemy alkohol i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy majonez, wlewamy sos worcestershire i ketchup, dolewamy ostudzone i odparowane whisky. Całość mieszamy.

Konfitura z cebuli: Podsmażamy cebulę na bardzo małej ilości oleju, posypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu, aż zacznie się karmelizować (zrobi się brązowa). Na koniec dodajemy dżem i mieszamy. Dalej podgrzewamy i redukujemy, aż wszystko utworzy gładką konfiturę.

Bułki kroimy na pół i obie połówki smarujemy masłem. Rozgrzewamy patelnię grillową.

Mięso formujemy w równe kulki i przerzucamy je z reki do reki żeby wytworzyły nam się włókna kolagenowe, które lepiej połączą mięso. Dzięki temu mięso nie będzie się rozpadało w trakcie grillowania. Aby przygotowane kotlety się nie posklejały przekładamy je kawałkami papieru śniadaniowego.

20131231_203633_LLS

20131231_205102_LLS20131231_205632_LLS

Formujemy mięso na burgery i grillujemy je. Gdy zetnie się z jednej strony, przekładamy je na drugą. Dopiero wtedy posypujemy mięso solą i pieprzem.

20131231_205801_LLS

20131231_205015_LLS

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułki masłem do góry. Pieczemy je aż masło się rozpuści i na bułce pojawi się złocisty kolor.

20131231_210704

Przygotowanie wariant I – Burgery z sosem z whisky: Bułki wyjmujemy i na 4 (8 kawałków) z nich nakładamy sos (na każdą z części). Na dołach bułek układamy sałatę, pomidora, cebulę i jalapeno. Na warzywach układamy mięso i przykrywamy górą bułki.

20131231_211719_LLS

20131231_212338_LLS

Przygotowanie wariant II – Burgery z konfiturą z cebuli: Na spodach pozostałych 4 (8 kawałków) rozkładamy konfiturę z cebuli.

20131231_233514_LLS

20131231_212118_LLS

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s