Dorsz smażony na maśle, ze szpinakiem

IMG_4393

Nie jest łatwo kupić świeżą rybę. A już na pewno wtedy gdy mieszka się pod miastem. Dlatego gdy już uda nam się ją zdobyć, zawsze długo zastanawiamy się co przygotować – fish and chips, rybę zapiekaną pod beszamelem, coś tajskiego. Tym razem wybór padł na najprostszy sposób przygotowania ryby. Wydobywa on z niej najwięcej smaku, jeśli ryba jest świeża i dobra nic więcej nie trzeba – sól, pieprz i dobre masło.

SKŁADNIKI

(na 4 osoby)

  • 1 kilogram świeżego dorsza bałtyckiego bez skóry
  • 1 opakowanie szpinaku w liściach, 450 gram
  • 5 ząbków czosnku (jeśli lubimy gdy czosnek jest mocno wyczuwalny)
  • 3 cm papryczki chilli bez pestek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 8 średnich ziemniaków
  • posiekany koperek do posypania
  • masło (najlepiej klarowane)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

WYKONANIE

Ryba: Rybę czyścimy, myjemy, wyjmujemy ości, suszymy.

20140112_175221_LLS

Każdy kawałek z obu stron posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę partiami – z każdej strony na rumiano.

Szpinak: na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Wrzucamy zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozi, dodajemy sól, pieprz, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną chilli. Zdejmujemy patelnię z ognia. Gdy szpinak chwilę przestygnie, dodajemy śmietanę*. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

20140112_175816_LLS  20140112_181835_LLS

20140112_184040_LLS

Układamy rybę na szpinaku i podajemy z posypanymi koperkiem ziemniakami z wody.

IMG_4388

*Na początek dodajemy tylko pół łyżki śmietany, żeby sprawdzić czy w kontakcie z ciepłym szpinakiem, nie zetnie się. Jeśli tak się nie stanie, dodajemy pozostałą śmietanę. Jeśli się zetnie – zanim dodamy śmietanę, czekamy aż szpinak ostygnie. I całość podgrzewamy przed podaniem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s