Frytki z ziołami

20131231_205813_LLSTe frytki są najlepsze na świecie. Gdy ich spróbujecie nigdy już nie zjecie frytek, ani w McDonaldzie, ani w żadnym innym barze. W ogóle nie będziecie chcieli jeść innych frytek.

SKŁADNIKI

(porcja na 4 osoby)

  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • Szczypta soli morskiej
  • Rozmaryn i tymianek – najlepiej świeże, ale  mogą być suszone
  • 1 mała główka czosnku
  • Oliwa z oliwek

WYKONANIE

Wstawiamy wodę na ziemniaki. W tym czasie obieramy ziemniaki i płuczemy je pod bieżącą wodą.

Do zagotowanej wody dodajemy łyżkę soli i wrzucamy ziemniaki na 6 minut, aby je podgotować.

Po zagotowaniu ziemniaków odcedzamy je i od razu zalewamy zimną wodą, aby je zahartować.

Piekarnik ustawiamy na 250ºC z termo obiegiem. Ostudzone ziemniaki kroimy jak na bardzo grube frytki.

Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Na blasze mieszamy i podrzucamy je, tak by wszystkie pokryły się choć trochę oliwą

Delikatnie posypujemy ziemniaki solą morską oraz posiekanymi ziołami (mogą być suszone). Na blasze rozkładamy również całe ząbki czosnku w łupinach. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy dotąd aż frytki staną się złociste.

20131231_210022_LLS 20131231_210012_LLS  20131231_205752_LLS

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Frytki z ziołami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s