Chałki pomarańczowo – cynamonowe

img_44261 (3)Alternatywa dla tostów francuskich, czyli smażonego na patelni pieczywa namoczonego w jajku i mleku. Zamiast dodatku ziół, soli i pieprzu, Tym razem proponujemy słodką wersję tostów francuskich – chałkę w jajku z dodatkiem pomarańczy i cynamonu. Idealna propozycja na późne niedzielne śniadanie.

SKŁADNIKI

(porcja dla 2 osób)

  • 6 kromek chałki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 2 małe pomarańcze
  • 1 płaska łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła klarowanego

WYKONANIE

Pomarańcze sparzamy, Ścieramy skórkę pomarańczy bezpośrednio do miski. Wyciskamy do niej sok z jednej pomarańczy. Dodajemy jajka, mleko, cukier i cynamon. Całość roztrzepujemy trzepaczką do jajek, żeby składniki się połączyły. Odkrajamy 6 kawałków chałki (po 2 cm).

img_4420 (2)

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i rozpuszczamy masło. Każdą kromkę dokładnie, z obu stron, moczymy w masie jajecznej. Smażymy chałki na maśle – z każdej strony na rumiano. Podajemy z cząsteczkami pomarańczy lub jogurtem.

Smacznego!

img_4429 (3)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s