Rydze na maśle

IMG_4448

Prosto z gór przyjechały do nas mrożone rydze. Pierwszą partię przygotowaliśmy w najprostszy sposób – na maśle, z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. A na eksperymenty z rydzami też przyjdzie czas.

SKŁADNIKI

  • 800 gram mrożonych rydzów
  • 1 duża biała cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

WYKONANIE

Rydze rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w bardzo drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Układamy kapelusze grzybów na patelni z dobrze rozgrzanym masłem. Smażymy partiami, aby wszystkie grzyby mogły się zrumienić. Gdy grzyby zrumienią się z jednej strony dorzucamy na patelnię cebulę. Posypujemy grzyby solą morską i dorzucamy czosnek. Smażymy aż cebula się lekko zrumieni. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s