Bakłażan z mieloną wieprzowiną i chilli

bakłażan

To jedna z naszych ulubionych potraw z woka. Potrzebujemy do niej pasty chilli hot beans, ale jej kupienie nie stanowi problemu. Pyszne, proste, szybkie azjatyckie danie. Bardzo pikantne.

SKŁADNIKI

(porcja na 2 osoby)

  • 1 średni bakłażan
  • 300 gram łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki pasty chilli beans
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 100 gram suchego ryżu
  • olej rzepakowy
  • 6 łodyg szczypiorku

WYKONANIE

Bakłażana myjemy, solimy i osuszamy na ręcznikach papierowych. Na rozgrzany w woku olej wrzucamy bakłażana pokrojonego w kawałki mniej więcej 4x1x1. Po kilku minutach smażenia podlewamy bakłażana 1 łyżką sosu sojowego i mieszamy.

Gdy bakłażan będzie półtwardy rozgarniamy go na brzegi woka. Na środku umieszczamy zmielone mięso, mieszając je gdy lekko się podsmaży. Bakłażany w dalszym ciągu pozostawiamy rozgarnięte na brzegach woka.  Do mięsa dodajemy pozostały sos sojowy i pastę chilli hot beans. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Na koniec smażenia dodajemy olej sezamowy i mieszamy. Podajemy potrawę z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Bakłażan z mieloną wieprzowiną i chilli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s