Angielskie śniadanie – wersja domowa

20131215_112818To nie jest śniadanie drwala. To jest „full english breakfast”. Żeby było bardziej full, możemy uzupełnić je np. o smażone pieczarki i placki ziemniaczane. My przygotowaliśmy wersję podstawową – kiełbaski, bekon, jajka i fasolka.

SKŁADNIKI

(na 2 porcje)

  • 3 cienkie kiełbaski np. frankfurterki
  • 4 plastry bekonu
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (najlepiej drobnej)
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Blendujemy pomidory z puszki, wlewamy je na patelnię i gotujemy aż sos stanie się bardziej gęsty. Dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy solą i pieprzem. Fasolę możemy doprawić dodatkowo łyżką octu balsamicznego i łyżeczką cukru. Plastry bekonu kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski przekrajamy na pół i nacinamy z wierzchu. Smażymy bekon i kiełbaski na rumiano. Zdejmujemy mięso z patelni, a na powstałym tłuszczu smażymy jajka sadzone. Jajka posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem podajemy na jednym dużym talerzu. Przekąski podajemy z tostami z chleba tostowego albo np. bagietki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s