Szarlotka z lodami, na musie ze skórek

IMG_4455 Szarlotka z lodami. Banał, ale jaki pyszny banał! A jeśli jeszcze szarlotce towarzyszy mus przygotowany ze smażonych skórek słodkich jabłek to my kochamy takie banały.

SKŁADNIKI

Szarlotka:

Składniki na dużą blachę, jeżeli robisz mniejszą zrób z połowy:

  • 1 kg maki pszennej tortowej 450
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 masło 200 g
  • 1 śmietana 18% 390g
  • 4 żółtka
  • 15 średnich jabłek
  • 2 łyżki cynamonu

Mus ze skórek jabłek:

  • skórki obrane ze wszystkich jabłek do szarlotki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

WYKONANIE

Szarlotka:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 250 g cukru, proszek do pieczenia i ¾ masła. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy 4 żółtka, wszystko razem ugniatamy aż powstanie ciasto.

Zagniecione ciasto dzielimy na 4 kulki tej samej wielkości i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie, na której wcześniej, na małym ogniu rozgrzewamy ¼ masła. Dodajemy 50 g cukru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy cynamon i mieszamy. Zdejmujemy z palnika do czasu aż jabłka ostygną.

Dużą blachę do pieczenia wykładamy z każdej strony folią aluminiową.

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy równomiernie na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę (powinniśmy zużyć do tego 2 kulki ciasta).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 º C i wstawiamy ciasto na ok. 10 minut aż lekko się przyrumieni. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Na ciasto nakładamy jabłka i ścieramy kolejne 2 kulki surowego ciasta. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia.

Mus ze skórek jabłek:

Skorki z obranych jabłek kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i rozpuszczamy go. Dodajemy skórki z jabłek i całość dusimy, aż skórki zmiękną. Przekładamy skórki do głębokiego naczynia i całość miksujemy/używamy blendera, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy przegotowaną wodę. Na koniec przecieramy mus przez sito.

Kawałki szarlotki układamy na musie ze skórek jabłek. Ciasto (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) podajemy z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

IMG_4457

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s