Białkowy omlet z chorizo

20140128_100739_LLS (2)

Propozycja na pyszne śniadanie. Omlet z samych białek jest zdrowszy niż ten z żółtkami, ponieważ to żółtka jajek zawierają najwięcej cholesterolu i kalorii.

SKŁADNIKI

  • 4 białka jajek
  • Kiełbasa chorizo – 10-15 plasterków
  • Kilka plasterków marynowanego jalapeno
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki masła klarowanego

WYKONANIE

Białka jajek dokładnie roztrzepujemy (widelcem lub trzepaczką), dodajemy sól i pieprz, odstawiamy. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło. Na rozgrzanym tłuszczu z obu stron smażymy plastry chorizo. Gdy będą rumiane, zalewamy je masą białkową. Rozrzucamy na omlecie posiekane jalapeno. Posypujemy omlet suszonym oregano, świeżo mielonym pieprzem i świeżym rozmarynem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy omlet dotąd aż jego wierzch się zetnie.

20140128_095622 (2) 20140128_095847 (2) 20140128_100148_LLS (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s