Tatar

IMG_4652 (2)

Tatar to król domówek i wesel. Dobry tatar posypany grubą warstwą świeżo mielonego pieprzu i wszystkie weselne „dewolaje” czy zrazy w sosie pieczarkowym mogą się schować. No dobra, i tak mogą się schować.

Dobry tatar to wysokiej jakości, świeże mięso. Nie powinniśmy na nim oszczędzać. Jeśli jednak polędwica wołowa okaże się za droga, może być inna część chudej wołowiny bez przerostów. Ważne by mięso było super świeże.

Najlepiej byłoby mięso na tatar posiekać, ale jest to zajęcie czasochłonne i pracochłonne. Jeśli nie mamy akurat zbyt dużo czasu – zmielmy je co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia.

SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa wołowego (najlepiej polędwicy wołowej)
  • duża biała cukrowa cebula
  • 2 żółtka wiejskich jajek
  • łyżka jasnego sosu sojowego (lub sól do smaku)
  • pieprz świeżo mielony
  • duży ogórek kiszony
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka zimnej wody

WYKONANIE

Mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub co najmniej dwukrotnie mielimy. Cebulę i ogórka kroimy bardzo drobno. Do mięsa dodajemy cebulę, ogórka, przyprawy, olej, wodę i na koniec żółtka jajek (wcześniej sprawdzamy czy jajka są świeże). Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Podajemy ze świeżym pieczywem, masłem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

IMG_4635 (2) IMG_4639 (2) IMG_4648 (2) IMG_4644 (2) IMG_4649 (2) IMG_4655 (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s