Enchaladas

IMG_4629 (2)

Enchaladas to danie meksykańskie. Możemy zrobić je z wołowiną, kurczakiem, owocami morza. Danie jest pikantne i bardzo sycące.

SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa wołowego np. antrykotu wołowego
  • 200 gram sera cheddar
  • 1/2 opakowania śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżej papryczki chilli z pestkami
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka stołowa kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka kurkumy
  • 120 gram boczku parzonego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • puszka czerwonej fasoli

Sos:

  • 1 duża biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm świeżej papryczki chilli
  • puszka pomidorów
  • 150 gram koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka oleju rzepakowego

WYKONANIE

Mięso mielimy. Doprawiamy papryką mieloną, kurkumą, kuminem, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną papryczką chilli. Boczek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.

20140206_165332_LLS (2)

20140206_170749 (2)

Smażymy mięso na łyżeczce rozgrzanego oleju (tłuszcz wytopi się z boczku). Doprawiamy do smaku. Gdy mięso będzie już usmażone, dodajemy fasolę z puszki (odsączoną z zalewy).

20140206_173846_LLS (2)

20140206_174828_LLS (2)

Sos: Na łyżeczce oleju smażymy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, słodką mieloną paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat i gotujemy aż sos się zredukuje i stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy sos oregano. Sos blendujemy aż stanie się jednolity.

20140206_173039_LLS (2)

20140206_173902_LLS (2)

Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym. Na środku układamy pasek z mięsa. Mięso smarujemy grubą warstwą śmietany. Na śmietanie rozsypujemy ser cheddar starty na grubych oczkach. Naczynie do pieczenia w piekarniku smarujemy oliwą. Zwijamy tortille i układamy jedna przy drugiej w naczyniu. W moim zmieściło się 6 tortilli. Wierzch tortilli smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem cheddar. Podajemy z kwaśną śmietaną.

20140206_175729 (2)

 

20140206_175848_LLS (2)

20140206_175925_LLS (2)

20140206_180240_LLS (2)

20140206_181710_LLS (2)

20140206_181907_LLS (2)

IMG_4628 (2)

IMG_4633 (2)

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Enchaladas

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s