Pierś z kurczaka z limonką i chilli

20140113_235512 (3)Bardzo dobry pomysł na szybki i pyszny lunch do pracy. Pierś z kurczaka myjemy i czyścimy wycinając tłuste elementy. Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki.

SKŁADNIKI

(porcja dla 2 osób)

  • pierś z kurczaka
  • 1 limonka
  • 2 duże stołowe łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • 4 centymetry świeżej papryczki chilli
  • 2 średnie pomidory
  • 2 garście rukoli
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny z Modemy

WYKONANIE

Marynata: mieszamy sos sojowy, sok z limonki, 1 łyżeczką oleju sezamowego. Marynujemy kurczaka min. 2 godziny w chłodnym miejscu. Przekładamy mięso plastrami chilli i limonki. Wyjmujemy mięso wcześniej by złapało temperaturę pokojową.

Smażymy mięso na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Usmażoną pierś kroimy w cienkie plasterki.

Sałatka: Pomidora kroimy w cząstki. Rukolę i pomidory układamy na talerzu. Skrapiamy je oliwą z oliwek, polewamy octem balsamicznym.

Na sałatce układamy plastry usmażonej piersi. Skrapiamy pierś olejem sezamowym i posypujemy ziarnami sezamu.

20140113_214735_LLS (3)

20140113_233704_LLS (3)

20140113_234416_LLS (3)

20140113_235107_LLS (3)

20140113_233900_LLS (3)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s