Zupa cebulowa

IMG_4671Francuska cebulowa…mnóstwo cebuli, białe wytrawne wino, tymianek..na wierzchu grzanka z serem i natką pietruszki. Niebo w gębie.

SKŁADNIKI

Bulion:

  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 duża cebula
  • 1 duże skrzydło indyka (lub antrykot, łata wołowa, a najlepiej mieszanka mięsa wołowo – drobiowa)
  • 3-4 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Zupa cebulowa:

  • 1,200 kg cebuli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Dodatki

  • 1 bagietka
  • 100 gram twardego sera żółtego

WYKONANIE

Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

Zupa cebulowa: Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę obsmażyć, dodać: cukier, tymianek, wino, pieprz. Gotujemy wszystko 5 minut, aż alkohol wyparuje.

Bulion przecedzamy prze sito do dużego garnka. Dodajemy usmażoną cebulę. doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy zupę przez 10 minut na średnim ogniu.

Zupę podajemy z grzankami z bagietki z żółtym serem. Grzanki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zupę z grzankami zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści a grzanki będą rumiane.

IMG_4657 IMG_4658 IMG_4661 IMG_4663 IMG_4664 IMG_4669 IMG_4668

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s