Łosoś a’la Nanbanzuke

IMG_4693

Przystawka w japońskim stylu. Panierowany usmażony łosoś w słono-ostro-kwaśno-słodkiej zalewie może leżeć w lodówce kilka dni. Ale nie poleży, bo jest zbyt smaczny 🙂

SKŁADNIKI

  • 300 gram surowego łososia
  • mąka kukurydziana do panierowania ryby
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 cm imbiru
  • 1 mała cebula
  • 3 cm chilli
  • 1/4 papryki czerwonej
  • łyżka oleju rzepakowego

Marynata:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • 100 ml wody przegotowanej wody
  • 2 czubate łyżeczki cukru

WYKONANIE

Filet z łososia czyścimy, zdejmujemy skórę. Kroimy rybę na małe kawałki na jeden kęs. Polewamy łososia sosem sojowym i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy łososia. Zdejmujemy łososia z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.

Imbir, paprykę i cebulę kroimy w równej wielkości, cienkie pałeczki. Chilli kroimy w cienkie plasterki.

Marynata: Składniki marynaty mieszamy i studzimy.

W słoiku lub innym zamykanym naczyniu układamy warstwowo i naprzemiennie usmażonego łosia i warzywa. Całość zalewamy marynatą. Dobre już po kilku godzinach. Smacznego.

IMG_4705 (2) IMG_4707 (3) IMG_4687 (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s