Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym

DSC_0107 (3)

Tołpyga to słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Ten przepis to totalny eksperyment. Składniki i przyprawy dobierane były na bieżąco. Koncepcja czy piec czy smażyć i jakie dodatki przygotować zmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg filetów z tołpygi
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 400 gram ziemniaków
  • kilka gałązek rozmarynu
  • ok. 10 ząbków czosnku

Składniki do marynaty do ryby:

  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej
  • 1 puszka mleka kokosowego

Marynata do warzyw:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki pasty chilli hot bean
  • 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

 

WYKONANIE

Rybę oczyszczamy (skrobiemy, obcinamy płetwy i ogony) i czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

DSC_0083 (2) DSC_0086 (2) DSC_0090 (2)Gotujemy ziemniaki na pół twardo. Studzimy.

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do warzyw. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w łódki. Dokładnie rozprowadzamy warzywa w marynacie. Odstawiamy.

DSC_0094 (2)Piekarnik rozgrzewamy do 180 C (grzanie góra-dół).

W naczyniu do pieczenia układamy kawałki ryby i zalewamy je marynatą.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej: z jednej strony – warzywa, z drugiej strony – ziemniaki. Warzywa polewamy marynatą. Na ziemniakach układamy gałązki rozmarynu i ząbki czosnku.

Podkręcamy temperaturę do 200 C. Wszystko pieczemy 30-45 minut.

DSC_0099 (2) DSC_0104 (3)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s