Grillowane warzywa z mozzarelą

DSC_0004 (3) Kolejna propozycja na zdrowy, w miarę lekki i bardzo aromatyczny lunch. Dodatek świeżego rozmarynu, suszonego oregano, czosnku i chilli sprawia, że warzywa nie są nudne. Mięso lub rybę zastępuję mozzarella.

SKŁADNIKI

  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 papryczki chili z pestkami
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 100 gram brązowego ryżu długoziarnistego
  • świeża natka pietruszki
  • 1 kulka mozzarelli

WYKONANIE

Ryż gotujemy al dente.

Bakłażana i cukinię kroimy w równe plasterki,  a następnie na połówki. Paprykę kroimy w paski, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli siekamy drobno.

Pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Solimy, posypujemy pieprzem i polewamy je oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną papryczką chilli, posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa.

Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż i wszystko razem podsmażamy. Przekładamy warzywa na talerze i układamy na nich kawałki mozzarelli. Mozzarellę należy wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pokojową.

DSC_0007 (4)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s